Jeravna - Zheravna

Къде се намира къща за гости "ИВ"?

Къща за гости "ИВ" се намира на една от главните туристически улици в Жеравна.

На Юг къщата граничи с църква "Св. Николай" - една от големите забележителности на селото, призната за паметник от национално значение и позната дори извън пределите на България.
В църквата е организирана богата експозиция на уникални икони от 17 и 18 век.
На Запад къща за гости "ИВ" граничи с метоха на Хилендарския манастир. Съвсем наскоро беше доказано, че именно тук е направен първия препис на "История Славянобългарская" на Паисий.
На Изток се намира старото жеравненско класно училище. Още при построяването му сливенският валия възкликнал: "Машалла! Такова училище и в Сливен няма!". Днес сградата е превърната в модерна художествена галерия, единствена по рода си със самостоятелния си статут. В галерията са излагали и продължават да излагат най-големите наши и много чуждестранни художници, склуптори, фотографи...
На Север е "Черковната кория", позната ни от йовковите "Старопланински легенди".

Жеравна е архитектурен резерват, който няма аналог. Запазени са над 200 дървени къщи, строени по време на възраждането, а много от тях - и доста по-рано. Най-старите къщи са на повече от 350 години. Самият хотел "ИВ" е възрожденска къща с вековна история.

За повече информация за селото, музеите, забележителностите и възможностите за развлечения можете да посетите специализирания сайт на Жеравна